معرفی مرکز رشد فناوری سلامت
مرکز رشد یا انکوباتور، مركزي است تحت مديريت متخصصين حرفهاي كه با ارايه خدمات حمايتي از ايجاد و توسعه حرفههاي جديد توسط كارآفريناني كه در قالب واحدهاي نوپاي فعال در زمينههاي مختلف منتهی به فناوري متشكل شدهاند و اهداف اقتصادي مبتني بردانش و فن دارند، پشتيباني ميكند، یکی از ابزارهای رشد اقتصادی است و استفاده از مراکز رشد، امروزه به عنوان یکی از ابزارهای پذیرفته شده برای تبدیل خلاقیتها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارایه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب میشود.
انواع مراکز رشد
۱. مرکز رشد صنعتی: این مراکز رشد را اغلب نهادهای دولتی یا مراکز غیرانتفاعی به منظور حمایت از کارفرمایان تأسیس میکنند.
۲. مرکز رشد دانشگاهی: این انکوباتورها به منظور تسهیل استفاده تجاری از دانش فنی و حقوقمالکیت معنوی تأسیس میشوند و امکان استفاده از امکانات دانشگاهی مانند آزمایشگاه، کارگاه و کتابخانه را فراهم میکنند. این انکوباتورها همچنین امکان استفاده از نظرات و مشاوره تخصصی اعضای هیات علمی دانشگاه را نیز فراهم میآورند.
۳. مرکز رشد مجازی: این انکوباتورها معمولاً دارای فضای فیزیکی خاصی نیستند و امکاناتی غیر از فضای اداری را ارایه میدهند.
۴. مرکز رشد بینالمللی: به طور معمول این طبقه از انکوباتورها دارای مجموعه کاملی از سرویسهای پشتیبانی برای پیشرفت فعالیتهای تجاری هستند و تمرکز آنها بیشتر بر رویصادرات است. این انکوباتورها با دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، سرمایهگذاران داخلی و بینالمللی در ارتباطند. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این گروه، ایجاد شبکهای از انکوباتورها در محدوده مربوط به خود است.
واحد فناور
واحد فناور به واحدي گفته مي شود که در زمينه انجام پژوهش های کاربردي و توسعه اي، تجاري سازي نتايج پژوهش های و ارائه خدمات تخصصي فعاليت مي نمايد.
اين واحدها داراي هويت حقوقي مستقل از مرکز رشد بوده و با توجه به اساسنامه و يا ساير اسناد قانوني شامل شرکت هاي خصوصي، تعاوني، واحدهاي تحقيق و توسعه صنايع و مراکز تحقيقاتي مصوب شوراي گسترش وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي و وزارت علوم تحقيقات و فناوري و دستگاه هاي اجرائي هستند.
دوره رشد مقدماتی
به دورهاي گفته مي شود که حداکثر ۶ ماه بوده و طي آن به افراد و يا گروه هاي مستعدي که داراي ايده هاي نوآورانه هستند براي آشنائي با بازار، شناسائي گروه کاري مرتبط با ايده، تقويت و تثبيت ايده اوليه و ايجاد هويت حقوقي مستقل فرصتي جهت مشاوره و آموزش داده می شود. در صورت موفقيت در دوره، متقاضيان مي توانند تشکيل واحدهاي نوپا و اسکان رسمي در مرکز رشد شوند. زمان اين دوره با تصويب رئيس مرکز تا ۹ ماه قابل افزايش است.
دوره رشد
دوره اي است كه در طي آن واحدهاي فنّاوري مستقردر مركز رشد با استفاده از امكانات،خدمات و حمايت هاي مركز، ايده محوري فناورانه خود را اجرا و توانايي های لازم برای حضورفعال در بازار و تجاري شدن دستاوردها را كسب مي نمايند. به عبارت ديگر، اين دوره با فراهم نمودن شرايط لازم جهت استقلال واحدهاي فناوري، رهگذري مناسب جهت تبديل واحدها به يك مجموعه فعال و موفق اقتصادي معرفي شده است. مدت زمان اين دوره سه سال مي باشد كه در صورت تأييد شوراي مرکز رشد و تصويب هيات امنا تا ۵ سال قابل افزایش است.
معرفی مرکزرشد فناوریهای سلامت یزد
مرکز رشد فن آوري هاي سلامت دانشگاه علوم پزشکي یزد يکي از مراکز رشد زير مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي است که زیر نظر معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی یزد فعالیت می نماید. این مرکز در سال ۱۳۸۹ ايجاد و در اردیبهشت سال هزارو سیصدو نودو هشت موفق به کسب مجوز قطعی از شورای گسترش دانشگاههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گردیده و به منظور استقرار و حمایت از شرکتهاي فعال در زمينه فنآوريهاي سلامت فعاليت مي نمايد.
اهداف تشکیل مرکز رشد
بسترسازي جهت تجاري كردن دستاوردهاي تحقيقات بخش سلامت ايجاد زمينه كارآفريني و حمايت از نوآوري و خلاقيت نيروهاي محقق جوان در حوزه سلامت كمك به رونق اقتصاد محلي مبتني برفناوري های سلامت ايجاد فضاي لازم جهت گسترش و رشد واحدهاي كوچك و متوسط دانش مدار و فناور فعال در زمينههاي فناوري های سلامت بسترسازي جهت ايجاد فرصتهاي شغلي مناسب جهت جذب كارآفرينان و دانشآموختگان دانشگاهي در زمينههاي فناوري های سلامت توليد و توسعه محصولات و فرآيندهاي فناوري قابل عرضه به بازارسلامت.
مزایای استقرار در مرکز رشد
*فراهم بودن دفتر کار و زيرساخت هاي اداري لازم و ارائه خدمات پشتيباني علمي و مشاورهاي برای فعالیت شرکتها و موسسات.
*بهره گيري و استفاده از امکانات کارگاهي و آزمايشگاهي فني _ تخصصي دانشگاهی تا حد امکان
* تسهيل در روند استفاده از بعضي تسهيلات، با توجه به روابط مرکز رشد با سازمانها و نهادهاي دولتی وغیردولتی.
*برخورداري از هم افزايي علمي و فني، تبادل نظرات و همفکري در زمينه هاي گوناگون براي شرکتهای حاضر در مرکز
اهداف و ماموریتها
۱.راهنمایی و هدایت دستگاهها و سازمانهای دولتی مرتبط از طریق:
برگزاری جلسات سمینار و همایش باهدف تقویت انگیزه در زمینه اقدام در خصوص عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت
خروجی: جلب همکاری و ایجاد دیدگاه مشترک زیر مجموعه واحد اجرایی و آموزشی
ملزومات مورد نیاز: پرسنلی، تجهیزاتی، دفتری شامل یک دستگاه تلفن، یک دستگاه فاکس، یک دستگاه کامپیوتر(کیس، کی برد، مونیتور،موس)، ویدئو پروژکتور ،خودکار، کاغذ،…اعتباری، هزینه برگزاری جلسه ها، سمینارها، همایشها…
۲.انجام پژوهشهای کاربردی به شیوه:
طراحی سیستم مدیریت یکپارچه ترغیب انجام طرح های تحقیقاتی و پایان نامه های دانشجویی
اولویتبندی تحقیقات
هدف: توجیه سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان
خروجی: شناسایی موانع و مشکلات زیر مجموعه واحد پژوهشی ملزومات مورد نیاز:پرسنلی، تجهیزاتی، دفتری اعتباری، هزینه برنامه نویسی نرم افزاری جهت طراحی و راهاندازی سیستم مدیریت یکپارچه اطلاعات، اعتبار جهت انجام تحقیقات بر اساس اولویتها.
۳.بهره گیری از تجارب محلی، ملی، منطقه ای، و بین المللی به شیوه:
ایجاد بانک اطلاعاتی ترجمه ، چاپ و انتشار متون
هدف: سازماندهی برنامه ریزیها و مداخهها
خروجی: ارتقاء برنامه ریزی ها و مداخلات زیر مجموعه واحد آموزشی و اجرایی ملزومات مورد نیاز:تجهیزاتی، دفتری اعتباری، هزینه ترجمه، چاپ و انتشار متون، برنامه نویسی نرم افزاری جهت طراحی و راه اندازی بانک اطلاعاتی
۴.تدوین استراتژی ها و برنامه های عملیاتی به شیوه:
نیاز سنجی
اولویت بندی
برنامه ریزی
هدف: ساماندهی مداخلهها
خروجی:کاهش پیامدهای نامطلوب سلامتی ناشی از عوامل اجتماعی و نابرابری زیر مجموعه واحد اجرایی و پژوهشی ملزومات مورد نیاز:تجهیزاتی، دفتری اعتباری، هزینه عقد قرار داد با جامعه شناس، متخصص پزشکی اجتماعی
۵.شناسایی و رفع عوامل بازدارنده از طریق:
حمایت سیاسی مقامات حاکمیتی از گسترش برنامه
اصلاح مقررات در راستای اجرای برنامه
تهیه و تدوین آیین نامه ها، دستورالعمل ها و پیشنهاد لوایح به منظور تسریع و تسهیل پیشبرد اهداف برنامه
پرهیز از موازی کاری و پراکنده کاری
هدف:کاهش مواجهه با عوامل اجتماعی آسیب رسان به سلامت
خروجی: کاهش پیامدهای نامطلوب سلامتی ناشی از عوامل اجتماعی و نابرابری زیر مجموعه واحد اجرایی و پژوهشی ملزومات مورد نیاز:پرسنلی،تجهیزاتی، دفتری اعتباری
۶.ایجاد هماهنگی و همکاری در سطح ملی و منطقه ای از طریق:
تشکیل کمیته کشوری
ایجاد دبیرخانه یا شورای هماهنگی در کلیه دستگاه ها و وزارتخانه های مرتبط
همکاری با سازمان های بین المللی کشور
هدف: سازماندهی و اتخاذ سیاست ها و تصمیم ها بر اساس تعیین کننده های اجتماعی سلامت
خروجی: کاهش پیامدهای نامطلوب سلامتی ناشی از عوامل اجتماعی و نابرابری زیر مجموعه واحد آموزشی اجرایی ،ملزومات مورد نیاز:پرسنلی، تجهیزاتی، دفتری اعتباری، هزینه برگزاری جلسه ها
۷.بهره گیری از ظرفیت ها و پتانسیل های تشکلات مدنی از طریق:
شناسایی پتانسیل تشکلات مدنی
برگزاری جلسات توجیهی
حمایت از تاسیس و گسترش تشکلات مدنی مرتبط از طریق ارائه تسهیلات
انجام پژوهش توسط تشکلات مدنی
هدف: مشارکت در زمینه مقابله با عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت
خروجی: جلب مشارکت مردمی زیر مجموعه واحد آموزشی، اجرایی و پژوهشی ملزومات مورد نیاز:پرسنلی، تجهیزاتی، دفتری اعتباری، هزینه برگزاری جلسه ها
۸.هدایت و جذب بودجه های عمومی از طریق:
حمایت سیاسی مقامات حاکمیتی از گسترش برنامه
پیش بینی اعتبارات مورد نیاز برنامه عملیاتی
هدف: افزایش اعتبارات بخش سلامت به منظور مقابله با عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت
خروجی: پیشبرد بهتر برنامه ها زیر مجموعه واحد اجرایی ملزومات مورد نیاز:پرسنلی، تجهیزاتی، دفتری اعتباری
۹.ارتقاء سطح آگاهی های عمومی از طریق:
تهیه پوستر، پمفلت، بولتن،فیلم…
ادغام درآموزش های کتب درسی مقاطع دبیرستانی و دانشگاهی
هدف: ارتقاء سطح آگاهی عمومی نسبت به اهداف ، رسالت ها، منافع و پیامدهای حاصل از اجرای برنامه خروجی: جلب مشارکت های مردمی زیر مجموعه واحد آموزشی ملزومات مورد نیاز:پرسنلی-تجهیزاتی-دفتری اعتباری-هزینه تهیه پوستر، پمفلت، بولتن، فیلم…
۱۰.ایجاد نظام پایش و ارزشیابی از طریق:
ایجاد سیستم مدیریت گزارش دهی یکپارچه
تعیین شاخص های برنامه
ایجاد سیستم ارائه گزارش و پسخوراند
هدف: ارزیابی میزان پیشرفت برنامه
خروجی: ارتقاء عملکردزیر مجموعه واحد آموزشی، پژوهشی و اجرایی ملزومات مورد نیاز:پرسنلی، تجهیزاتی،دفتری اعتباری، هزینه طراحی و راه اندازی سیستم نرم افزاری.
ساختار اجرایی
۱.اعضاء کمیته کشوری
۲.کمیته های فرعی_تخصصی
۳.کارگروه بهداشت، درمان و تامین اجتماعی استان